Schrijver van redactionele teksten en advertorials

Tekstschrijver

Veelzijdig
Ook voor het schrijven van professionele lange of korte redactionele teksten, advertorials of jubileumboek ben ik voor u de juiste persoon. Ik voer uw opdracht vlot en accuraat uit.
Vanaf 1990 schrijf ik al op freelance basis voor regionale kranten. Zo was ik onder meer 23 jaar lang werkzaam voor diverse krantenedities van A & C Media (NWG).
Voorts heb ik veel geschreven voor ondernemingen , onder meer in de Kamerkrant van de Kamer van Koophandel, voorts in Limburg Onderneemt, voor organisaties en particulieren.

Vaker was ik redacteur bij diverse tijdschriften. Mensen in Valkenburg aan de Geul en in de regio kennen mij waarschijnlijk nog als redacteur en fotograaf van het geliefde magazine Markant, dat eind 2018 onverwacht moest stoppen.

Tot nu toe heb ik ruim tweeduizend artikelen en duizenden bijbehorende afbeeldingen in opdracht uitgevoerd en altijd op tijd aangeleverd.
Ook hier blijkt mijn veelzijdigheid en accuratesse, want ik heb geschreven over nieuwe en bestaande bedrijven, jubilea, geschiedenis, kunst, onderwijs, economie, toerisme, politiek, natuur en bijzondere hobby’s. Verder heb ik brochures en columns geschreven. Ik heb zeer veel ervaring met het afnemen van interviews.
Ik houd mij aanbevolen voor nieuwe schrijfopdrachten van u, bedrijven, organisaties, verenigingen en particulieren.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie kunt u e-mailen of bellen met Jos Schols van Thuisgalerie en Kunstatelier Jos Schols.

Uw ideale cadeau voor de feestmaand 

‘Het paradijs op aarde’. De markante geschiedenis van het Ignatiuscollege/Huize Boslust in Hulsberg/Valkenburg aan de Geul, 1894-2019. Dat is de titel van het standaardwerk, dat historicus Jos Schols over de gehele geschiedenis van het wereldberoemde Ignatiuscollege/Huize Boslust heeft geschreven. Velen bewaren dankbare herinneringen aan dit cultuurhistorisch belangrijke gebouw en zijn (oud-)bewoners. Het professioneel gedrukte boekwerk is te koop bij de auteur. U kunt bestellen én betalen per boek € 29,95 op het bankr.nr., dat hier beneden staat onder het kopje ‘Drukke boekverkoop’.

Jos Schols bestudeerde ruim acht jaar archieven en binnenlandse en buitenlandse literatuur. Als kers op de taart heeft hij 55 interviews afgenomen. Hij heeft veel nieuwe informatie boven water gehaald Jos is dan ook de expert van de gehele geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw. Dit historisch document is tegelijk zijn levenswerk, over en voor mensen, dat jarenlang zijn waarde zal behouden. Dus, een echt ‘collector’s item’! 

125 jaar geschiedenis overzichtelijk beschreven in negen hoofdstukken: het begint met de Kulturkampf in Duitsland en de vlucht van de Duitse jezuïeten naar onder meer Kasteel Wijnandsrade. Zij bouwen van daaruit in 1894-1895 in Kattebeek (toen  gemeente Hulsberg) hun grootste en belangrijkste studiehuis (met onder andere de beroemde sterrenwacht) en grootseminarie ter wereld. Vervolgens dient het indrukwekkende gebouw als Reichsschule, Amerikaans legerhospitaal,  repatriantenkamp (ook ontvangstcentra in Valkenburg) en daarna als interneringskamp voor politieke delinquenten (ook vrouwenkamp Ravensbosch). 

Met de komst van de Franciscanessen van de H. Joseph als eigenaressen breekt een nieuwe tijd aan. De nonnen noemen hun gebouw Huize Boslust en richten het in als hun moederhuis en bejaardentehuis. Na hun vertrek  kopen volgelingen van de Maharishi het complex. Zij geven er transcendente meditatiecursussen. Nadat Maharishi-volgeling en inwonende beheerder Wolfgang Möckel Huize Boslust in 2018 verlaten heeft, staat het gebouw leeg. Sinds tien jaar is Ontwikkelfonds NV de eigenaar. Deze zoekt onverdroten naar een nieuwe exploitant. In hoofdstuk negen worden alle straatnamen in Broekhem-Noord in hun historische context beschreven. Deze buurt is mede door de aanwezigheid van het Ignatiuscollege ontstaan.  

Veelzijdigheid, degelijkheid, transparantie en vooral professionaliteit typeren dit belangrijke en betaalbare naslagwerkHet is boeiend geschreven. Met een vlammend voorwoord van oud-politicus drs Martin Eurlings. Dit historisch document wordt in eigen beheer op professionele, tegelijk idealistische, basis uitgegeven. Dit in samenwerking met 5NUL8 Grafische Producties. De oplage is beperkt. Bestellen via ‘Heeft u een vraag?’.                                                           

Veel media-aandacht voor ‘Het paradijs op aarde’ c.q. Jos’ rondleidingen in Huize Boslust. te weten: Dagblad De Limburger (Artikelen in hun fysieke kranten en digitaal. De website van Heuvelland Bibliotheken (locatie Valkenburg) en die van Kunst- en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul. TV Valkenburg uitvoerig bericht en reportage in ‘De rode loper’ afl. 9,  2020. Terugkijken via  https://www.youtube.com/watch?v=uQ6v3NC4050&t=772s

Falcon Radio (interview). Weekkrant De Geulbode. Weekkrant VIA Limburg (twee edities). Mond-tot-mondreclame. LGOG (digitaal nieuwsbericht, bovendien op 9 december opname van interview). Magazine Kijk op Valkenburg december.

 U kunt hier beneden een kijkje nemen in het prachtig gedrukte boek. Leest u verder onder de afbeeldingen. (Bijgewerkt op 19 november). 

Drukke boekverkoop

‘Het was een lange bevalling, maar het is een gezonde en prachtige baby geworden.’ (Citaat Jos Schols). 

‘Historicus en auteur Jos Schols haalt het Ignatius-college uit de vergetelheid. Met wetenschappelijke precisie heeft hij de roemruchte geschiedenis van dit prominente monumentale gebouw vastgelegd. De hartenkreet van zijn levenswerk is helder: dit paradijs op aarde mag niet verloren gaan.’  (Aldus opent het Voorwoord van de Valkenburgse oud-politicus Martin Eurlings).

‘Geachte heer Schols, Ik heb uw boek in goede orde ontvangen. Dank voor de signering, dat maakt het boekwerk nog persoonlijker. Het boek ziet er zeer verzorgd uit, mooie druk en prachtige illustraties. Geweldig wat u allemaal boven water heeft gekregen. U mag trots zijn op het resultaat.’  (Citaat mevrouw P.  uit Maastricht). 

De boekpresentatie van ‘Het paradijs op aarde’ op 22 oktober in Bibliotheek Valkenburg is in alle opzichten prima geslaagd. In een kleine setting (i.v.m. corona-maatregelen) werd een gevarieerd en interessant programma aangeboden. De boekpresentatie werd gevolgd door een lezing met veel primeurs door auteur Jos Schols. Bevlogen sprekers waren Connie Wezeman, Thomas Brune, Martin Eurlings en Jos Schols, algehele leiding Yvonne Laeven. 

De boekverkoop vindt plaats bij Jos Schols aan huis, Prof. Michael Eschlaan 9 in Broekhem-Noord (Valkenburg aan de Geul), met eventueel persoonlijke signering. Er is veel belangstelling voor dit historisch document. Na uw inschrijving via info@josschols.nl ontvangt u nader bericht over het afhalen van uw bestelling. Graag tegelijk met uw inschrijving digitaal vooruitbetalen op NL69 RABO 0109 7991 27 t.n.v. J. Schols o.v.v. uw naam c.q. contactpersoon, adres en woonplaats, bedrag, aantal exemplaren.

Bovendien verkoop in Kloosterboekwinkel Wittem, Wittemer Allee 32 in Wittem. Zonder signering. Attentie: verkoop zolang de voorraad strekt. U kunt uw bestelling ook per post ontvangen. Portokosten € 7,25 (pakketprijs ‘track and trace’ voor 1 t.e.m. 7 boeken). Gratis verpakkingsmateriaal (zolang de voorraad strekt) en gratis handelingstijd.

‘Het paradijs op aarde’ heeft een luxe uitvoering, harde afwasbare kaft, handzaam formaat, 130 grs papier binnenwerk, gewicht per boek ruim 1.100 gr, 368 pag.,  220 afb., noten, bron- en literatuurvermelding. Met veel nieuwe historische feiten en inzichten. ISBN 978-90-9033530-8. Prijs € 29,95. Bestellen via ‘Heeft u een vraag?’  (Bijgewerkt op 14 november).