Schrijver van redactionele teksten en advertorials

Tekstschrijver

Veelzijdig
Ook voor het schrijven van professionele lange of korte redactionele teksten of advertorials ben ik voor u de juiste persoon. Ik voer uw opdracht snel en accuraat uit.
Vanaf 1990 schrijf ik al op freelance basis voor regionale kranten. Zo was ik onder meer 23 jaar lang werkzaam voor diverse krantenedities van A & C Media (NWG).
Voorts heb ik veel geschreven voor ondernemingen (onder meer de Kamerkrant van de Kamer van Koophandel, voorts Limburg Onderneemt, organisaties en particulieren.

Vaker was ik redacteur bij diverse tijdschriften. Mensen in Valkenburg aan de Geul en in de regio kennen mij waarschijnlijk nog als redacteur en fotograaf van het geliefde magazine Markant, dat eind 2018 onverwacht moest stoppen.

Tot nu toe heb ik ruim tweeduizend artikelen en duizenden bijbehorende afbeeldingen in opdracht uitgevoerd en altijd op tijd aangeleverd.
Ook hier blijkt mijn accuratesse en veelzijdigheid, want ik heb geschreven over nieuwe en bestaande bedrijven, jubilea, geschiedenis, kunst, onderwijs, economie, toerisme, politiek, natuur en bijzondere hobby’s. Verder heb ik brochures en columns geschreven. Doorgaans is een interview aan het artikel of advertorial voorafgegaan.
Ik houd mij aanbevolen voor nieuwe schrijfopdrachten van u, bedrijven, organisaties, verenigingen en particulieren.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie kunt u e-mailen of bellen met Jos Schols van Thuisgalerie en Kunstatelier Jos Schols.

‘Het paradijs op aarde’. De markante geschiedenis van het Ignatiuscollege/Huize Boslust in Hulsberg/Valkenburg aan de Geul, 1894-2019. 

Dat is de titel van het eerste standaardwerk, dat historicus Jos Schols over de gehele geschiedenis van het wereldberoemde Ignatiuscollege/Huize Boslust heeft geschreven. Het wordt vanaf 22 oktober 2020 in eigen beheer uitgegeven. Velen bewaren dankbare persoonlijke herinneringen aan dit cultuurhistorisch belangrijke gebouw en zijn (oud-)bewoners. U kunt nu al inschrijven ad € 29,95.

Jos bestudeerde ruim acht jaar lang onder meer archieven en binnenlandse en buitenlandse literatuur. Als kers op de taart heeft hij 55 interviews afgenomen. Hij is dan ook de expert wat betreft de gehele geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw. Dit historisch document is tegelijk zijn levenswerk, over en voor mensen, dat jarenlang zijn waarde zal behouden! 

125 jaar geschiedenis overzichtelijk beschreven in negen hoofdstukken: het begint met de Kulturkampf en de vlucht van de Duitse jezuïeten naar onder meer Kasteel Wijnandsrade. Zij bouwen van daaruit in 1894-1895 in Kattebeek (toen nog  gemeente Hulsberg) het nieuwe Collegium Maximum. Dit was hun grootste en belangrijkste studiehuis (met onder andere de beroemde sterrenwacht) en grootseminarie ter wereld. Vervolgens dient het indrukwekkende gebouw als Reichsschule, Amerikaans legerhospitaal, kamp voor repatrianten (ook ontvangstcentra in Valkenburg) en daarna als interneringskamp voor politieke delinquenten (ook vrouwenkamp Ravensbosch). 

Met de komst van de Franciscanessen van de H. Joseph als eigenaressen breekt een nieuwe tijd aan. De nonnen noemen hun gebouw Huize Boslust en richten het in als hun moederhuis en bejaardentehuis. Na hun vertrek  koopt de Maharishi het complex. Er worden hier transcendente meditatiecursussen gegeven. Nadat de beheerder Huize Boslust in 2018 verlaten heeft, staat het gebouw leeg. Eigenaar Ontwikkelfonds NV zoekt onverdroten naar een nieuwe exploitant. In hoofdstuk negen worden alle straatnamen in Broekhem-Noord in hun historische context beschreven. Deze buurt is mede door de aanwezigheid van het Ignatiuscollege ontstaan.  

Veelzijdigheid, degelijkheid en transparantie typeren dit belangrijke en betaalbare boekwerkHet is boeiend geschreven. Met een voorwoord door oud-politicus drs Martin Eurlings. Dit historisch document wordt in eigen beheer op professionele, tegelijk idealistische, basis uitgegeven. De oplage is beperkt. Bestellen via ‘Heeft u een vraag?’. Nieuws: –  Interview Jos in magazine Kijk op Valkenburg (zomeruitgave, ook digitaal). – Op 14 augustus is het boekwerk drukklaar. – Op 12 én 13 september (Open Monumentendagen) geef ik vanaf 11.00 – ca. 11.45 uur een gratis rondleiding bij en in Huize Boslust. Reserveren via: secr@kunstencultuurraad.nl.

Boekpresentatie op 22 oktober. Leest u verder onder de afbeeldingen. (Laatstelijk bijgewerkt op 7 augustus 2020).

Boekpresentatie

De officiële presentatie en lezing van/over ‘Het paradijs op aarde’ vindt plaats op donderdag 22 oktober 2020 in Heuvelland Bibliotheek Valkenburg. Start 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.  Sprekers zijn Martin Eurlings, Connie Wezeman en Thomas Brune. Na de pauze lezing door auteur Jos Schols waarin hij beroemde Duitse jezuïeten belicht, die in het Ignatiuscollege hebben gewoond en gewerkt. Meteen hierna kunt u alleen deze avond in de bieb uw boek afhalen of kopen. Graag digitaal afrekenen. 

Presentatie/lezing max. 25 bezoekers. Entree bieb-leden € 2,00, niet-leden € 4,00.   Verplicht reserveren voor iedereen, dus ook voor genodigden via: www.heuvellandbibliotheken.nl/actueel/agenda.

Attentie! Vanaf 23 oktober is het boekwerk uitsluitend te koop bij de auteur aan huis of via de post. Graag vooraf digitaal betalen. ‘Het paradijs op aarde’ heeft: luxe uitvoering, harde kaft, bolle rug, 368 pagina’s, 220 afbeeldingen (waaronder talloze niet eerder gepubliceerde afb.), noten, bron- en literatuurvermelding. Veel nieuwe historische feiten en inzichten. € 29,95 per boek. De oplage is beperkt. Eventueel kunt u een proef inzien bij Jos thuis. U kunt het standaardwerk al bestellen via ‘Heeft u een vraag?’  Ik stuur u vervolgens nadere info, ook het rekeningnummer.  (Laatstelijk bijgewerkt op 14 augustus 2020).