Schrijver van redactionele teksten en advertorials

Tekstschrijver

Veelzijdig
Ook voor het schrijven van professionele lange of korte redactionele teksten, advertorials of jubileumboek ben ik voor u de juiste persoon. Ik voer uw opdracht vlot en accuraat uit.
Vanaf 1990 schrijf ik al op freelance basis voor regionale kranten. Zo was ik onder meer 23 jaar lang werkzaam voor diverse krantenedities van A & C Media (NWG).
Voorts heb ik veel geschreven voor ondernemingen , onder meer in de Kamerkrant van de Kamer van Koophandel, voorts in Limburg Onderneemt, voor organisaties en particulieren.

Vaker was ik redacteur bij diverse tijdschriften. Mensen in Valkenburg aan de Geul en in de regio kennen mij waarschijnlijk nog als redacteur en fotograaf van het geliefde magazine Markant, dat eind 2018 onverwacht moest stoppen.

Tot nu toe heb ik ruim tweeduizend artikelen en duizenden bijbehorende afbeeldingen in opdracht uitgevoerd en altijd op tijd aangeleverd.
Ook hier blijkt mijn veelzijdigheid en accuratesse, want ik heb geschreven over nieuwe en bestaande bedrijven, jubilea, geschiedenis, kunst, onderwijs, economie, toerisme, politiek, natuur en bijzondere hobby’s. Verder heb ik brochures en columns geschreven. Ik heb zeer veel ervaring met het afnemen van interviews.
Ik houd mij aanbevolen voor nieuwe schrijfopdrachten van u, bedrijven, organisaties, verenigingen en particulieren.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie kunt u e-mailen of bellen met Jos Schols van Thuisgalerie en Kunstatelier Jos Schols.

‘Het paradijs op aarde’. De markante geschiedenis van het Ignatiuscollege/Huize Boslust in Hulsberg/Valkenburg aan de Geul, 1894-2019. 

Dat is de titel van het eerste standaardwerk, dat historicus Jos Schols over de gehele geschiedenis van het wereldberoemde Ignatiuscollege/Huize Boslust heeft geschreven. Velen bewaren dankbare herinneringen aan dit cultuurhistorisch belangrijke gebouw en zijn (oud-)bewoners. Het professioneel gedrukte boekwerk wordt op 22 oktober 2020 in Bibliotheek Valkenburg gepresenteerd. U kunt inschrijven én betalen per boek € 29,95 op mijn bankr.nr. Dit staat hier beneden onder het kopje ‘Boekpresentatie en boekverkoop’.

Jos bestudeerde ruim acht jaar archieven en binnenlandse en buitenlandse literatuur. Als kers op de taart heeft hij 55 interviews afgenomen. Hij is dan ook de expert wat betreft de gehele geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw. Dit historisch document is tegelijk zijn levenswerk, over en voor mensen, dat jarenlang zijn waarde zal behouden. Een echt ‘collector’s item’! 

125 jaar geschiedenis overzichtelijk beschreven in negen hoofdstukken: het begint met de Kulturkampf en de vlucht van de Duitse jezuïeten naar onder meer Kasteel Wijnandsrade. Zij bouwen van daaruit in 1894-1895 in Kattebeek (toen  gemeente Hulsberg) hun grootste en belangrijkste studiehuis (met onder andere de beroemde sterrenwacht) en grootseminarie ter wereld. Vervolgens dient het indrukwekkende gebouw als Reichsschule, Amerikaans legerhospitaal,  repatriantenkamp (ook ontvangstcentra in Valkenburg) en daarna als interneringskamp voor politieke delinquenten (ook vrouwenkamp Ravensbosch). 

Met de komst van de Franciscanessen van de H. Joseph als eigenaressen breekt een nieuwe tijd aan. De nonnen noemen hun gebouw Huize Boslust en richten het in als hun moederhuis en bejaardentehuis. Na hun vertrek  kopen volgelingen van de Maharishi het complex. Zij geven er transcendente meditatiecursussen. Nadat Maharishi-volgeling en inwonende beheerder Wolfgang Möckel Huize Boslust in 2018 verlaten heeft, staat het gebouw leeg. Sinds tien jaar is Ontwikkelfonds NV de eigenaar. Deze zoekt onverdroten naar een nieuwe exploitant. In hoofdstuk negen worden alle straatnamen in Broekhem-Noord in hun historische context beschreven. Deze buurt is mede door de aanwezigheid van het Ignatiuscollege ontstaan.  

Veelzijdigheid, degelijkheid, transparantie en vooral professionaliteit typeren dit belangrijke en betaalbare naslagwerkHet is boeiend geschreven. Met een voorwoord door oud-politicus drs Martin Eurlings. Dit historisch document wordt in eigen beheer op professionele, tegelijk idealistische, basis uitgegeven. Dit in samenwerking met 5NUL8 Grafische Producties. De oplage is beperkt. Bestellen via ‘Heeft u een vraag?’. Nieuws: –  Twee uitvoerige publicaties in dagblad De Limburger m.b.t. de (acht geslaagde) rondleidingen door Jos Schols gegeven tijdens en na de Open Monumentendagen bij/in Huize Boslust afgelopen september. Op 14 oktober prettig, informatief interview gegeven aan TV Valkenburg over mijn boek voor hun speciale programma  ‘De rode loper’. Datum uitzending op 18 of 25 oktober o.v.

U kunt hier beneden alvast een kijkje nemen in het prachtig gedrukte boek. Leest u verder onder de afbeeldingen. (Bijgewerkt op 20 oktober).

Boekpresentatie en boekverkoop

De presentatie en aansluitende lezing van/over ‘Het paradijs op aarde’ vinden plaats op donderdag 22 oktober 2020 in Heuvelland Bibliotheek Valkenburg, Berkelplein 99. Is volgeboekt. Wachtlijst:  www.heuvellandbibliotheken.nl/actueel/agenda. 

Naleving coronamaatregelen. Inloop 19.00 uur. Programma 19.30 – 21.30 uur (wijzigingen voorbehouden). Volgorde sprekers: Connie Wezeman, Thomas Brune en Martin Eurlings. Boekpresentatie. Vervolgens lezing: Jos Schols. Algehele leiding: Yvonne Laeven. Thema’s lezing: Duitse jezuïeten en hun Ignatiuscollege; zeer recente interviews Jos met een Jungmann van de vml. Reichsschule en met oud-beheerder Wolfgang Möckel; afsluitend korte film Joost Hermans van rondleiding ‘Boslust’.  Hierna kunt u uw bestelde boek(en)aan het loket/de balie afhalen.

Attentie! Voorts is het boekwerk vanaf 23 oktober af te halen bij de auteur aan huis met naleving van de coronaregels zoals het opzetten van uw eigen mondkapje en 1,5 m afstandVooruitbetalen wordt zeer op prijs gesteld. Dus geen cashgeld. U bent welkom volgens een rooster, dat u wordt toegestuurd. Aanmelden via deze website. Desgewenst wordt uw boek gesigneerd. U kunt uw naslagwerk ook ontvangen per post. ‘Het paradijs op aarde’ heeft een luxe uitvoering, harde kaft, handzaam formaat, 130 grs papier, 368 pag.,  220 afb. (waaronder veel nieuwe afb.), noten, bron- en literatuurvermelding. Met heel veel nieuwe historische feiten en inzichten.   € 29,95 per boek, te betalen  op het bankrek.nr.  NL69 RABO 0109 7991 27 t.a.v. J. Schols o.v.v. ‘Het paradijs op aarde’, aantal exemplaren, totaalprijs, uw naam en adres. Bij verzending meerkosten n.t.b. Te koop zolang de voorraad strekt.  U kunt uw standaardwerk bestellen via ‘Heeft u een vraag?’ Ik stuur u verdere info. (Bijgewerkt op 19 oktober 2020).